dilluns, 1 d’abril del 2019

La Participació




Resultado de imagen de participación

Tots sentim parlar de la participació constantment, ja siga amb sentit polític, d'oci o qualsevol altre, però què vol dir realment participar i per què és tan important?

Per definició, participar significa prendre part i actuar, juntament amb altres persones en alguna cosa. Si aquest concepte el traspassem al món social, que és aquell que ens concerneix, l'entenem com a l'acció de prendre part i actuar, efectivament de forma grupal, en tota mena de matèries socials i polítiques.

Si bé és cert que, una de les característiques principals de la participació és la voluntarietat i la lliure elecció de l'individu, la importància de prende part és molt gran. En primer lloc, es tracta d'un dels nostres drets com a ciutadans i un dels nostres deures per ser integrants d'aquesta societat. En segon lloc, és una de les nostres ferramentes perquè la nostra llibertat i igualtat com a persones siga real i efectiva. A més, donat que visquem en una democràcia, en teoria els poders recauen en nosaltres, el poble, per aquesta raó, hem de ser participatius si volem una democràcia justa. 

Existeixen diferents nivells de participació segons la implicació que representen o l'ordre en el qual es poden desenvolupar. 

1 - La informació com a primer pas.

2 - L’opinió, quan les persones creem una percepció i una valoració de la nostra realitat.

3 - La consulta, que es produeix quan on es produeix un intercanvi entre els espais centrals de poder cap al conjunt.

4 - La reclamació, quan es produeix una transmissió de queixes i/o reivindicacions per part del conjunt cap al centre del poder.

5- La decisió o co-decisió, on es comparteix la capacitat d’arribar a un acord sobre un determinat aspecte des de les persones afectades. 

6 - La cogestió, que implica no sols prendre decisions sobre assumptes que ens afecten sinó comprometre-nos en la seua execució, en la posada en marxa així com en el control del seu desenvolupament.

7 - L’autogestió, que seria el màxim nivell de participació, on es posen en marxa iniciatives que responen a les necessitats i interessos dels seus protagonistes de forma autònoma.


Resultado de imagen de participacion
Una vegada sabem com d'important és la participació, què és allò que podem fer per a propiciar-la entre les gents? Primerament hem d'arribar a les persones de la manera més fàcil i directa que es puga, i en especial, als joves que es considera el grup amb menys grau de participació. Així que hem de fomentar les xarxes socials i veure-les com a una ferramenta. D'altra banda, s'han de canviar els models de gestió de l'ambient públic de manera que la participació siga més crucial per a poder prendre decisions de gran importància, com ara, les destinacions de pressupostos. A més, l'espai físic ha també d'estar creat per a facilitar l'intercanvi d'idees entre persones, com ja vam veure en l'anterior post de ciutats educadores. Finalment, és imprescindible una educació en la participació amb la finalitat d'eixir una mica de l'ambient individualista de la societat. 


A continuació, podem veure un exemple de participació social:

https://ajuntament.barcelona.cat/participaciociutadana/ca



Cristhian David Palencia Ortiz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Educació Primerenca

Tots i totes hem sentit parlar de l'educació primerenca i de la importància d'aquestes en el futur dels nostres infants. Però, sab...