diumenge, 24 de març del 2019

L'educació i l'Alzheimer

El procés educatiu com la majoria de procesos socials que desenvolupem les persones, es basa principalment en la comunicació. No obstant això, el procés educatiu haurà d'adaptar-se a certes persones quan aquestes tinguen dificultats a l'hora de comunicar-se amb el seu entorn. Alguns dels obstacles comunicatius amb els quals es pot trobar el procés educatiu general podrien ser la sordera, l'autisme o l'alzheimer. En aquest post ens centrarem en aquest últim.

L'alzheimer és una malaltia mental progressiva que es caracteritza per una degeneració de les cèl·lules nervioses del cervell i una disminució de la massa cerebral. Les conseqüències bàsiques d'aquesta condició són la pèrdua de memòria, la desorientació temporal i espacial i el deteriorament intel·lectual i personal.

Per a poder crear un procés educatiu eficaç amb persones que patisquen aquesta malaltia, és necessari tindre en compte els següents factors que ens ajudaran:

-Utilitzar un llenguatge senzill, comprensiu.
-Un to de veu adequat.
-Eliminar sorolls de fons.
-No parlar per ell o ella: contribuirem a la pèrdua de la comunicació .
-Recórrer a fotos, imatges... , ajudarà a que recorden les paraules i a que siga més eficaç el procés educatiu.
-Tractar a la persona en tot moment amb dignitat i respecte, sempre com un adult, no se li ha de tractar de manera infantil ni de forma autoritària. Cal mostrar credibilitat, empatia i capcitat de negociació.  
-Comunicació no verbal per part del o la educador/a: quan s'ha de comunicar un missatge a una persona amb Alzheimer és molt important assegurar-se de que està prestant atenció. Per a captar-la, és d'ajuda mantindre el contacte visual i recórrer al contacte físic (agafar-li la mà, fer-li una caricia...)

Amb una bona adaptació, moltes ganes i il·lusió, quasi tot procés educatiu és possible!




Resultado de imagen de alzheimer




Cristhian David Palencia Ortiz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Educació Primerenca

Tots i totes hem sentit parlar de l'educació primerenca i de la importància d'aquestes en el futur dels nostres infants. Però, sab...