dijous, 23 de maig del 2019

Tomasa Cuevas


Reconeixer-nos com a subjectes històrics forma part de lluitar contra l'educació bancària. La memòria juga un paper fonamental en la construcción d'intentitats i en el reconeixement dels sabers. Saber d'aon venim ens ajuda a saber cap aon volem anar. La historia sempre ha tingut com a principal subjecte l'home blanc, heterosexual i burgés i ha deixat fora d'ella moltes altres identitats. Reconèixer el paper clau que han tingut les dones ens fa repensar la veracitat d'allò que ens han contat. Les dones, a l'igual que altres identitats, han estat subordinades a les figures masculines i rescatar la memòria és visibilitzar-les alhora que aconseguir identificar-nos, veure'ns particeps de la historia. Una dona que va veure la importància de la memòria va ser Tomasa Cuevas, presa política franquista:

A Tomasa Cuevas, nascuda a Brihuega (Guadalajara), li devem la millor reconstrucció de la realitat que es visqué a les presons franquistes. Filla d'una família obrera, amb nou anys començà a treballar en una fàbrica de gèneres de punt així que no és d'estranyar que molt prompte s'afiliara la Jove

Resultado de imagen de tomasa cuevas

ntut Comunista.



Durant la guerra va treballar a hospitals de sang junt amb les Brigades Internacionalistes, va participar en l'organització de tallers de Costura en Guadalajara per a fer monos per a les milícies, organitzà llavadors, va reclutar gent... i sempre estigué a disposició del PCE, en el qual va acabar militant. 
En 1937 va ser empresonada i condemnada a 30 anys, passant per diverses presons de dones. Quan va eixir en llibertat provisional, en 1944, es reintegrà a la lluita antifranquista com enllaç i col·laboradora de la guerrilla urbana en la clandestinitat. Un any després va ser empresonada de nou i torturada salvatgement. A conseqüència d'una lesió a causa de les tortures va romandre dos anys baix vigilància policial a un hospital de Santander. Parcialment curada es va exiliar a França.
Tomasa mai va abandonar la militància ni la lluita política. Una vegada lliure va recollir les experiències viscudes i, per a açò, va recórrer tota Espanya buscant les seues companyes de presó per tal de gravar i publicar els seus testimonis.
Gràcies al seu enorme treball coneixem com era la vida a les presons de dones: els interrogatoris, les tortures, la lluita per la supervivència, el sofriment de les mares, l'horrible situació dels xiquets i xiquetes, els judicis i totes les misèries del sistema penitenciari franquista.
Va demostrar un gran valor al desafiar el dolor del record i salvaguardar la memòria de les preses franquistes, conscient de la importància de recollir la memòria perquè no s'esborrara de la història.


Rut Navarro Mahiques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Educació Primerenca

Tots i totes hem sentit parlar de l'educació primerenca i de la importància d'aquestes en el futur dels nostres infants. Però, sab...